ERP ile Süreçlerimi iyileştire bilir miyim ve Kurumsal yönetim sağlaya bilir miyim?


Öncelikle bu soruyu şu şekilde tercüme etmekte fayda görüyorum;

ERP iş uygulamaları ile kurumsallaşma adına şirketimi terbiye edebilir miyim?

ERP iş uygulamaları; Mevcut düzende yürüyebilen iş akışlarını elektronik ortamda kayıt altına alma ve hızlı raporlama yapabilen araçlardır. Maalesef'ki ülkemizde kurumsallaşmak isteyen yöneticiler veya sermayedarlar, ilk adım olarak ERP Projesi ile şirketlerini terbiye edebileceklerini sanmakta ve ciddi maliyetler ödemek zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle; ülkemizde yapılan bir çok ERP projelerinden ya, tam verim alamamakta yada, aldıkları programa veya kurgulayan danışmana başarısızlığı fatura etmektedirler.



Halbuki; ERP projesine talip olmadan önce aşağıdaki soruları kendilerine sormaları gerekir;


  1. Şirketimin tüm kademesinde organizasyon şeması sadece duvarda asılı bir İSO belgesinden mi ibaret?
  2. Organizasyon şemasının her kademesindeki pozisyonlar için görev tanımları belirlenip göreve talip olanın iş sözleşmesinin altına imzası attırıldı mı?
  3. Her pozisyon için, pozisyonun gereklilikleri olan yetkinlikler belirlendi mi?
  4. Pozisyona konumlandırılacak personel bu yetkinlikleri karşılıyor mu?
  5. Oluşturulan organizasyon şemasında görevli personeller için muğlaklık veya görevler arası geçirgenlik var mı? (az personel ile çok iş yapmaya çalışan işletmelerde genelde karşılaşılan durumdur. ERP onay akışlarını etkileyen bir durumdur.)
  6. Kurumun ilk hareket tetikleyici'sinden akışın son bulduğu noktaya kadar tüm iş süreçleri için, WORK FLOW CHART yani; iş akış şemaları hazırlandı mı?
  7. Hazırlanan iş akış şemalarına riayet ediliyor mu? Yoksa patron bu seferlik yapın geçin mi diyor?
  8. ERP danışmanlarını yönlendirecek personelleriniz, ne istediğini veya ne isteyeceğini bilebilecek yeterlilikte mi? Yani; lokal çerçeveden mi bakıyor yoksa, global çerçeveden mi? Çünkü projeye kuş bakışı bakamayan her göz, proje yönetimi açısından risk teşkil eder.
  9. Şirketinizde; sektörünüze özel süreç tecrübesi ve şirketinizin iş akışlarının tümüne hakim projeyi koordine edecek, ERP proje yöneticiniz var mı?
  10. ERP proje yöneticinize tam destek verebilir misiniz? Yoksa duygusal bağınız olan personeller size yöneldiğinde esnekli mi sağlayacaksınız?

Yukarıdaki soruların cevapları olumlu ise, Sektörünüze uygun bir ERP yazılımı tercih edip başlangıç yapabilirsiniz.

Yukarıdaki soruların cevapları olumsuz ise; Bir an önce Kurumsal dönüşüm danışmanlığı hizmeti veren iyi bir kurumdan danışmanlık hizmeti alarak; öncelikle kurumsallaşma çalışmasının yapılması ile ERP Projesi başarılarının önündeki en büyük engeli kaldırmış olursunuz.

Sonraki yazımda ERP seçimi hakkında bilgi vermeye devam edeceğim.

Sağlıcakla kalın,

Cevat TÜRK
ERP Proje Yöneticisi & İş Analisti