ERP'nin İş Süreçlerini Çözmesi Yeterli Mi?



ERP'nin İş Süreçlerini Çözmesi Yeterli Mi?

Erp seçimi konusunda dünyada kendini Erp olarak tanımlandırmış bir çok Erp yazılım mimarisi vardır. Hepsininde ayrı ayrı bir alıcısı, ihtiyaçları çözme kabiliyeti ve bunun işletilmesini sağlayabilmek için harcanan kullanıcı eforu ve katlanılması gereken bir zaman ve ürün maliyeti vardır. 
          
Sermaye sahipleri veya yöneticileri firmasında yönetimsel raporların stabil ve yeterli olgunlukta istediği an alabilmeyi amaçlayarak Erp yatırımını planlarlar. 

Tüm Erp yazılımlarında da, tüm iş süreçleri çözülebilir veya geliştirilebilir. Burada önemli olan detay şu ki; yazılımın tasarım mimarisinin ne kadar kullanıcı dostu olduğu ve kullanıcı ergonomisinin ne kadar kolay ve kullanıcı zaman sarfiyatının ne kadar az olduğudur.

2000-2010 lu yıllarda bir erp yazılımdan beklenen sonuç iş süreçleri takip edilebilsin ve stabil raporlar alınsın idi. Fakat 2020 yıllarına gelindiğinde bu ihtiyaçlar artık olağan bir hal aldığı, artık Erp'den beklenen minumum zaman da, minumum insan kaynağı ile Erp nasıl işletebilir, doğru ve güvenilir raporları nasıl alırım'a evrildi. 

Bu bağlamda; mevcut Erp yazılımlarının bir kısmını incelediğinizde bir kullanıcı bir kaydı girerken 60 saniye harcarken bir başka yazılım mimarisinde 10 sn gibi süreler ortaya çıkıyor. (hatta bu farklar işlem başına bazı yazılım mimarilerinde 15-30 dk'ya kadar fark edebiliyor) Bir Erp'den hazır olarak 5 sn de rapor çekebilirken, diğer bir Erp'de bir raporu çektiğinizde excelde başka bilgiler ile birleştirip bir harmanlama yapılmış rapor oluşturarak 1 saatte çözer. 

Bu durumun size ne etkisi oluyor derseniz; bir yazılımı işletebilmek için 6 kat daha fazla adam/zaman ihtiyacına neden olabilir demektir. Öyle Erp yazılımları var ki, programı kullanabilmek için önce atomu bölmeyi öğrenmeniz gerekir, çünkü terminolojisi ticari süreçlerle eşleşmez. Bu nedenle size bir eğitici ve yanınıza bir sözlük gerekir, bazı Erp yazılımları da vardır ki, iş süreçlerini bilen birinin hiç eğitim almadan bir hikaye kitabı okur gibi kullanıcıyı sürükleyip götürdüğü ve istediği işi yaptırdığı mimarileri vardır. Bu nedenle; bir Erp yazılımı seçerken 2010'lu yıllardaki ihtiyaçlara göre değil, mevcut çağımızın ihtiyaçlarına göre tercih yapmanız şirketiniz açısından daha verimli olacaktır.

Bir mimar ve inşaat mühendisi nasıl güzel, kullanışlı bir bina inşa ediyor ise, Bir yazılımın tasarım ve mimari da aynı kıstasa tabidir.

Saygılarımla,
Cevat TÜRK

Freelance Consultant / Erp Project Manager & Business Analyst / Erp Proje Yöneticisi & İş Analisti